Croutoner

Ingredienser:

  • Brød (meget gerne Filone eller Ciabattabrød, og det skal helst være et par dage gammelt) 

  • Olie (jeg foretrækker Olivenolie, men Raps, Solsikke eller Majsolie kan også sagtens bruges)

  • Tørrede krydderier 
    f.eks. Oregano, Timian, Basilikum, Chiliflager, Persille, Hvidløg eller hvad der passer godt til den salat croutonerne skal bruges til.

Tænd ovnen på 185° almindelig ovnvarme. 

Skær brødet i tern - ca. 1 x 1 cm. 
Put brødterningerne i en skål og tilsæt de krydderier du har valgt sammen med olien. 
Der skal være nok olie til at dække alle brødterningernes overflade, men de må ikke suge så meget olie at de bliver helt bløde og går i stykker. Tilsæt lidt af gangen.  
Bland det helt godt sammen, indtil alle brødterninger har både olie og krydderier på sig. 

Beklæd en bageplade med bagepapir og spred brødterningerne ud på pladen.
De må ikke ligge oven på hinanden. 

Der er stor forskel på hvor længe croutonerne skal have i ovnen, alt efter hvilket brød der bruges.
Start med at bage dem i ca. 10 minutter. Kig til dem, og rør gerne lidt rundt i dem for at sikre sprødhed på alle flader. 
Giv croutonerne lidt mere tid i ovnen, hvis de ikke er færdige - de skal være gyldne og sprøde. 
Hold øje med dem - lige pludselig går det stærkt, og så kan de blive for mørke.

Lad croutonerne køle helt af, og server dem som topping på en lækker salat eller suppe - eller bare som en snack.
Her i huset bliver de meget hurtigt spist (også uden salat)...
De færdige croutoner kan opbevares i en kagedåse, men husk at lægge et stykke køkkenrulle, eller en serviet i bunden, så eventuel overskydende olie ikke gør croutonerne bløde.