Kartoffelmos
Ingredienser:
2 kg. kartofler (skrællet vægt)
ca. 50 g Smør
1-2 dl Mælk
Salt & Peber
Skræl kartoflerne og skær dem i tykke skiver. Put kartoflerne i en gryde, og dæk dem med vand.
Der skal IKKE salt i vandet!
Kog kartoflerne mens tilbehøret tilberedes.
Kontroller at kartoflerne er kogt helt møre ved at stikke i den med en kniv.
Hæld vandet fra kartoflerne. Mos kartoflerne med en kartoffelmoser eller håndmixer - jeg kan bedst lide, hvis der er lidt struktur i kartoffelmosen, så jeg kører kun et par gange hurtigt med håndmixeren. Hvis man moser kartoflerne for længe, kan de nemt blive seje og klistrede.
Tilsæt smør, salt, peber og mælk. Det er meget forskellige hvor meget smør og mælk) kartoflerne har brug for, så start med halvdelen af opskriftens mængde, og tilsæt evt. resten lidt efter lidt.
Smag til med salt og peber - der skal rimelig meget salt i, da kartoflerne er kogt uden salt, så det er vigtigt at smage til mange gange undervejs.
Varm kartoffelmosen godt i gennem og server kartoffelmosen som tilbehør til f.eks. gryderetter.